Delta Dunarii este din punctul meu de vedere si cred ca nu sunt singura care gandeste asha, un colt de Rai.
Imi aduc aminte si acum cand am vizitat pentru prima oara Delta... aveam vreo 7 anisori :) Nu pot sa descriu in cuvinte frumusetea acelor locuri... Odata ajuns acolo nu vei mai vrea sa pleci curand.
Trebuie doar sa faci o plimbare cu barca pe canale si lacuri, sa asculti freamatul stufului si "zgomotul naturii" si doar apoi iti vei da seama cat de bogata este tara noastra si in acelasi timp cat de bogati suntem noi ca popor cu un asemenea loc mirific supranumit si Raiul pestilor si al pasarilor.
Unica!!!
Stiati ca aici puteti vedea peste 1830 de specii de copaci si plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluste, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de pasari si 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice si monumente ale naturii. Si sa nu uitam ca in apele sale traiesc 133 de specii de pesti, ce constituie o sursa importanta de hrana pentru pasari si mamifere acvatice precum si o importanta resursa stiintifica si economica.
Incontestabil de frumoasa!!
Delta Dunarii reprezinta o destinatie speciala, prin caracteristicile sale (patrimoniu natural universal), una dintre cele mai importante regiuni turistice din Romania, prin originalitatea peisajului (relief, apa, vegetatie, fauna, populatie si asezari umane). A gasi echilibrul adecvat intre dezvoltarea autonoma a destinatiei Delta Dunarii si protejarea mediului, pe de o parte, si dezvoltarea unei activitati economice competitive, cu beneficii pentru comunitatile locale, pe de alta parte, poate constitui o provocare pentru administratia locala.Este a noastra!!
De ce sa nu ne bucuram si sa profitam de aceasta minunatie pe care o avem si sa o facem cat mai cunoscuta in toata lumea :)
Delta poate fi o destinatie perfectă pentru ecoturism – un tip de turism care are avantajul ca este, pe de o parte, neinvaziv cu natura, si pe de alta parte promoveaza cultura locului si ajuta comunitatile locale sa se dezvolte. Ecoturismul este incă insuficient cunoscut la noi, desi are potentialul de a oferi experiente pe care turismul clasic nu le poate oferi.
Ecoturismul este o formă de turism in care principala motivaţie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a tradiţiilor locale legate de natura si care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- conservarea si protejarea naturii;
- folosirea resurselor umane locale;
- caracter educativ, respect pentru natura – constientizarea turistilor si a comunitstilor locale;
- impactul negativ minim asupra mediului natural si socio-cultural.
Ivan Patzaichin fost canoist roman, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vara din 1968, 1972, 1980 și 1984 si triplu laureat cu argint https://www.facebook.co/RowmaniaPatzaichin este ambasadorul ecoturismului romanesc, dar mai ales este un ambasador neobosit al Deltei, pe care si-o doreste „regina eco-destinatiilor din Europa”. Provocarea vine in contextul in care intre 29 si 31 august Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 organizeaza la Tulcea a patra editie a RowmaniaFest – Festivalul International al Barcilor cu Vasle.
Clipul oficial al Festivalului
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GljpSrln4KU
A descrie natura în versuri e asemanator faptului de a preamari o frumoasa eroina, sau un viteaz erou.
----Cesare Pavese -------